Libya'dan çıkmayacağız.

Devlet Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan, ''(Libya'dan) Bu akÅŸam itibarıyla tüm taşımalar bitmiÅŸ, yaklaşık 19 bin vatandaşımız Türkiye'ye gelmiÅŸtir'' dedi.
Bakan ÇaÄŸlayan, Denizli İhracatçılar BirliÄŸince (DENİB) Anemon Otel'de düzenlenen ''İhracatın Yıldızları 2010 Ödül Töreni''ndeki konuÅŸmasında, tüm dünyayı etkileyen küresel krizin Türkiye'yi teÄŸet geçtiÄŸini belirterek, küresel krizi çok iyi yöneten Türkiye'nin, siyasi ve ekonomik istikrarı, giriÅŸimcisinin gösterdiÄŸi dinamik ve ihracata yönelik üretiminin, tüm dünyadan övgü aldığını söyledi.
Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümüne yönelik hedeflerini anlatan ÇaÄŸlayan, ÅŸunları ifade etti:
''Ülkemizi, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokacağız. İhracatımızı, 500 milyar doların üzerine, kiÅŸi başına geliri 25 bin doların üzerine çıkaracağız. Yani 2 trilyon dolardan fazla milli geliri olan, en az 10 markaya sahip bir Türkiye'yi kurmanın çabası içindeyiz. Türkiye'nin geliÅŸmesi, refahının artması için bunu yapıyoruz. Peki bunları nasıl yapacağız? ArkadaÅŸlar, vallahi de billahi de bal gibi yaparız.''
ÇaÄŸlayan, 2002 yılında ihracatı 36 milyar dolar olan Türkiye'nin, dünyanın 26'ncı büyük ekonomisi olduÄŸuna dikkati çekerek, ÅŸöyle devam etti:
''Ne yaptık? 2008'de 36 milyar doları, 132 milyar dolara çıkardık. Milli hasılayı 230 milyar dolardan 742 milyar dolara çıkardık. KiÅŸi başına geliri 2 bin 500 dolardan 10 bin dolara çıkardık. Altı yılda Türkiye bunu yapmışken 12 yılda hedeflerini bal gibi yapar. Yeter ki siyasi ve ekonomik istikrar devam etsin. Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat stratejisini, ulusal strateji olarak kabul ediyoruz. Bunu gerçekleÅŸtireceÄŸiz. 2013'te Türkiye kendi helikopterini, 2020'de kendi uçağını yapacak. Türkiye, geçmiÅŸte çok zaman kaybetti. 2023 yılına kadar dünyanın en büyük 10 limanından birini yapacak. 2023'e kadar üç nükleer santral yapacak. Türkiye, o tarihe kadar kendi otomobilini ve en az 10 markasını dünya markası yapacak.''
''LİBYA'DAN ÇIKMA HESABIMIZ YOK''
Zafer ÇaÄŸlayan, bazı Afrika ve OrtadoÄŸu ülkelerinde yaÅŸanan iç karışıklıklara da deÄŸinerek, ÅŸunları kaydetti:
''Bugün çevremizde, OrtadoÄŸu'da, Afrika'da çeÅŸitli olaylar cereyan ediyor. Halklar, demokratik yaÅŸam standartlarının ve refah seviyesinin artmasını istiyorlar. Tunus'ta baÅŸladı. Arkasından Mısır derken Libya ve onun yanı sıra birkaç OrtadoÄŸu ülkesinde çeÅŸitli karışıklıklar söz konusu. Öyle gözüküyor ki bir müddet daha devam edecek. Libya, bizim açımızdan son derece önemli. Cumhuriyet tarihinde ilk defa kurumlar arası bir koordinasyonla kriz yönetimini baÅŸarılı bir ÅŸekilde ortaya koyduk. Libya'yı izleme masası kurduk. Sayın BaÅŸbakanımızın talimatıyla DışiÅŸleri ve UlaÅŸtırma Bakanlıklarımızın çeÅŸitli birimlerinin olduÄŸu bir kriz masası kurduk.
Libya'dan 25 bin vatandaşımızdan gelmek isteyenleri, tereyağından kıl çeker gibi alıp ülkemize getirdik. Bu akÅŸam itibarıyla tüm taşımalar bitmiÅŸ, yaklaşık 19 bin vatandaşımız Türkiye'ye gelmiÅŸtir. Libya'da, biz 27 milyar dolarlık iÅŸ yaptık. Son beÅŸ yılda Libya'da müteahhitlerimiz 15,5 milyar dolar iÅŸ almıştır. 25 bin Türk insanı istihdam edilmiÅŸtir. Onun için bizim Libya'dan kesinlikle çıkma gibi bir hesabımız yoktur. YaÅŸam ÅŸartları ve can güvenliÄŸi konusundaki endiÅŸelerinden dolayı sadece bir müddet vatandaÅŸlarımızı bir mola vererek ülkemize getirdik.''
YENİ ROTA 5 ÜLKE
GeliÅŸmeler karşısında eli kolu baÄŸlı beklemeyeceklerini belirten ÇaÄŸlayan, ''Yeni rotamız Hindistan, Çin, Endonezya, ABD ve Rusya. Bu ülkelerin toplam ithalatı, 4 trilyon dolar. Bizim ihracatımız ise 11,5 milyar dolar. Yeterli mi? DeÄŸil. Yanlışlık yok mu bunda? Var. Bu ülkelere ihracatı 30, 40, 50 milyar dolara çıkarmalıyız. Onun için ihracatçılara (EÅŸlerinizle vedalaşın, kapı kapı dolaÅŸacağız) diyorum'' dedi.
Bedri Rahmi EyüboÄŸlu'nun ''Denizli Destanı'nda ''Her horoz kendi çöplüÄŸünde, Denizli horozu her yerde öter'' dediÄŸini anımsatan ÇaÄŸlayan, Denizlili giriÅŸimcilerin 164 bölgeye ihracat yaparak bu sözü doÄŸruladığını vurguladı.
KonuÅŸmaların ardından imalatçı bazında en fazla ihracat yapan Menderes Tekstil, Erbakır A.Åž. ve Hürsan Havlu yetkililerine plaketlerini Devlet Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan, Ozan Tekstil, Gama Tekstil ve Küçüker Tekstil'e Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Nesa Tekstil, Eke Tekstil, Doksan Tekstil ve Kocaer Tekstil'e TİM BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi verdi. Ayrıca altı sektör birincisi ile altı firmaya özel ödül verildi.
AA
Haber Tarihi : 02.03.2011
<< Geri